Zo verklein je zelf je simkaart

Simkaarten hebben verschillende formaten. Tegenwoordig zijn dit er meestal 3: de standaard simkaart, micro simkaart, en nano simkaart. Vandaag de dag worden simkaarten meestal in nano formaat geleverd. Het is echter mogelijk dat je nog een oudere simkaart hebt. Dit zal dan vaak een prepaid simkaart zijn. Wil je deze nog gebruiken in een kleiner formaat? Dan dien je deze te verkleinen. Daar zijn twee mogelijkheden voor: zelf knippen, of een simkaart knipper gebruiken. Lees verder voor meer informatie over het verkleinen van je simkaart!

Simkaart knippen

Je hebt een telefoon, MiFi-router, tracker, of ander apparaat waar een simkaart in moet. Je simkaart is echter te groot: je hebt óf een standaard simkaart (terwijl je een micro of nano moet hebben), óf een micro simkaart (terwijl je een nano kaart moet hebben). 

Wil je zelf de simkaart verkleinen, zonder naar een winkel te hoeven gaan, dan heb je twee mogelijkheden:

  1. Zelf knippen met een sjabloon
  2. Een simkaart knipper gebruiken

Zelf je simkaart knippen

De eerste optie is om je kaart zelf te knippen. Hierbij is het verstandig een sjabloon te gebruiken. Deze zijn op het internet te vinden. Met een sjabloon, pen, en schaar, kun je zelf je simkaart knippen.

De simkaart leg je op de sjabloon. Deze moet er precies op passen. Vervolgens teken je de lijnen op de sjabloon af op je simkaart. Hierna kun je je simkaart knippen. Het is hierbij van belang dat je rustig en zorgvuldig te werk gaat. Knip langs de chip-rand en gebruik de lijnen voor het knippen juist.

Je kunt controleren of het is gelukt door de simkaart in de simkaartslot te leggen. Als deze past, is het knippen gelukt. Anders zul je moeten kijken waar je nog wat van af moet knippen. Let er hierbij goed op dat je niet juist te veel knipt.

Een simkaart knipper gebruiken

De tweede optie: een simkaart knipper gebruiken. Deze werkt als een soort schaar. Je plaatst de simkaart in de knipper en laat de knipper zijn werk doen. Het voordeel hiervan is dat er een veel lager risico op verkeerd knippen en/of beschadiging is (zolang je de simkaart juist in de knipper plaatst).

Er bestaan verschillende soorten knippers voor verschillende formaten simkaarten, dus let er wel op dat je de juiste hebt. 

Alternatief: Nieuwe prepaid simkaart bestellen

Als alternatief op het zelf knippen of een simkaart knipper gebruiken, kun je ook gewoon een nieuwe prepaid simkaart bestellen. Dit heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • Geen risico dat je simkaart stuk gaat of wordt beschadigd. Bij het zelf knippen is het mogelijk dat je data of contactgegevens kwijtraakt.
  • Je ontvangt direct een nano simkaart.
  • Vaak staat er gratis beltegoed op de nieuwe prepaid simkaart die je ontvangt. 

Het bestellen van een nieuwe prepaid simkaart is dus een goede keuze. Wil je alsnog liever zelf aan de slag gaan of heb je de simkaart bijvoorbeeld direct nodig, dan is zelf knippen natuurlijk ook gewoon mogelijk. Bepaal voor jezelf waar je het liefst voor kiest. Is dat zelf knippen of een knipper gebruiken, let er dan dus wel goed op dat dit juist wordt gedaan, zodat er geen beschadiging of verlies van bepaalde gegevens op de simkaart plaatsvindt.