Wat je moet weten over de fietsverzekering

fietsverzekering

In Nederland is de fiets zo ongeveer de heilige koe geworden. Meer in elk geval dan in elk ander land. Weten mensen in bepaalde landen niet eens goed hoe ze moeten fietsen, in Nederland ligt een geweldig netwerk aan fietspaden en zijn er ongekend veel en mooie fietsroutes aangelegd. Omdat de fiets zo intensief gebruikt wordt en de fietsen steeds beter en duurder worden ook, is het verstandig geen enkel risico te nemen met de fiets en een fietsverzekering af te sluiten. Bij de meeste verzekeraars ben je in elk geval verzekerd van dekking bij diefstal en schade. Voor de speed-bike, de zeer snelle elektrische fiets, gelden weer andere verzekeringsregels. Lees hier alles over het nut van een fietsverzekering.

Nederland is het fietsland bij uitstek

Nederland wordt wereldwijd gezien als hét fietsland bij uitstek. Nergens anders is liggen er zoveel fietspaden. Nergens anders kun je zoveel prachtige fietsroutes fietsen. En nergens anders wordt zo goed rekening gehouden met de belangen van de fietser. Geen enkel ander volkje is ook zo zuinig op de fiets. Veel mensen hebben daarom al een fietsverzekering afgesloten, en dat is ook gewoon erg verstandig. Er zit overigens een groot verschil tussen het verzekeren van een gewone fiets en een speed bike. Het is goed te weten dat je in elk geval alle fietsen kunt verzekeren en dat er door de verzekeraars maatwerk geleverd kan worden. Er is dus altijd een verzekering beschikbaar die perfect bij jouw specifieke situatie past.

Elke verzekeraar heeft een eigen fietsverzekering

Het is lastig om een fietsverzekering over een kam te scheren. De verzekeraars hebben zo allemaal hun eigen voorwaarden, clausules en uitzonderingen. Feit is wel dat je in ons land een uitstekende verzekering af kunt sluiten voor je fiets. Vaak is sprake van een wereldwijde dekking. Dat betekent dat de fietsverzekering ook geldt als je op fietsvakantie in het buitenland bent. Je kunt een fietsverzekering afsluiten voor zowel een nieuwe als een gebruikte fiets, en er zijn verzekeringen die een track & trace verzekering bieden. In dat geval is de fiets na diefstal gemakkelijk op te sporen.

Schade aan de fiets als gevolg van een aanrijding

Een fietsverzekering betekent in eerste instantie vaak dat je de fiets verzekerd is tegen schade en tegen diefstal. Dat geldt voor alle soorten fietsen; van stadsfiets tot racefiets en van kinderfiets tot een elektrische fiets en een speed bike, maar daarover later meer. In zo goed als alle gevallen geldt een dekking van de fietsverzekering bij diefstal dus bij schade aan de fiets die je koopt door een aanrijding. Dat geldt ook voor schade aan de fiets na een val of als de fiets van de weg raakt. Bij de elektrische fiets is de accu vaak standaard meeverzekerd, dat kan echter per verzekeraar verschillen. Vaak is de fiets ook gewoon verzekerd als jij je fiets uiteen en iemand anders dus met de fiets op pad is.

Niet als je de fiets voor zakelijke doeleinden gebruikt

De fietsverzekering geldt bij de meeste verzekeraars niet als sprake is van ‘ernstige schuld’ als schade aan de fiets ontstaan is. Dat is ook zo als de fiets voor zakelijke doeleinden gebruikt wordt, bijvoorbeeld als je fietskoerier bent. De verzekering voor de fiets geldt ook niet als je deelneemt aan een wedstrijd of als de schade is ontstaan door normaal gebruik en als sprake is van slijtage. Vaak geldt dat je bij diefstal standaard tot een jaar je de aanschafwaarde van de fiets tot een maximum bedrag vergoed krijgt. Je kunt dat jaar zelf eventueel verlengen tot drie jaar, de premie zal dan we wat hoger uitvallen.

Ook meteen juridische ondersteuning

Bij de fietsverzekering geldt een eigen risico. Daar kun je zelf mee spelen. Je kunt het eigen risico verhogen. In dat geval zal de maandpremie lager uitvallen. Wat betreft diefstal van de fiets geldt dat je wel een goedgekeurd slot hebt gebruikt. Heb je dat niet gedaan dan zal de fietsverzekering niet uitbetalen. De meeste verzekeraars bieden ook juridische ondersteuning bij het afsluiten van een fietsverzekering, zoals je optioneel vaak voor een uitbreiding van de fietsverzekering kunt kiezen in de vorm van pechhulp.

Snelheden tot wel 45 kilometer per uur met een speed bike

De speed bike in relatie tot een fietsverzekering is een heel ander verhaal. Volgens de wet vallen de speed bikes- deze elektrische fietsen kunnen een snelheid bereiken tot wel 45 kilometer per uur- onder de bromfietsen. Wil jij je speed pedelec dus verzekeren dan ben je verplicht tenminste een WA verzekering af te sluiten. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. In dat geval ben je alleen verzekerd voor de schade die jij met de fiets toebrengt aan anderen. Je eigen schade is dus niet vergoed. Je kunt de verzekering verder uitbreiden. Met een WA plus verzekering is de speed bike ook meteen verzekerd tegen diefstal en brand bijvoorbeeld en wil je helemaal een uitgebreide dekking dan kun je ook kiezen voor een allrisk verzekering. In dat geval is de schade aan de eigen speed bike ook verzekerd als je een ongeval veroorzaakt. Ja, dus ook als de aanrijding je eigen schuld is.

Je kunt elke fiets verzekeren, ongeacht nieuw of tweedehands

En zo kun je elke fiets, nieuw of gebruikt, dus op prima wijze verzekeren. Doe dat dus ook gewoon. Veel mensen gaan tegenwoordig met de fiets naar het werk. Meer in elk geval dan vroeger het geval was. Heb jij je fiets goed verzekerd en loop je averij op met de tweewieler dan krijg je van de meeste verzekeraars een leenfiets aangeboden. Bittere noodzaak ook, je moet immers wel op je werk kunnen verschijnen. Een fietsverzekering afsluiten is maatwerk geworden. Natuurlijk zul je sneller een uitgebreider pakket kiezen als je een nieuwe en dure fiets hebt aangeschaft dan wanneer je een degelijke tweedehands fiets hebt gekocht. Daar ben je echter vrij in. Vergelijk de verzekeraars online en sluit een maatwerk verzekering voor je fiets af bij de voor jou meest aantrekkelijke verzekeraar. Dan hoef jij je daar in elk geval geen zorgen over te maken. Weet jij niet welke verzekering het beste bij jou past? Geen probleem! Via Diks.nl kun je jouw fietsverzekering vergelijken!