Voor- en nadelen van gereviseerde telefoons

Het kopen van een gereviseerde (ook wel refurbished genoemd) telefoon is een goedkoop alternatief wanneer je een nieuwe telefoon wilt kopen, maar hier niet de hoofdprijs voor wilt betalen. Je kunt een nieuwe telefoon nodig hebben omdat je oude toestel kapot is, of misschien is hij wel gestolen. Je kunt natuurlijk ook uitgekeken zijn op je oude mobiel en daarom een nieuwe willen. Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van gereviseerde telefoons? Overweeg jij om een refurbished telefoon te kopen? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen, zodat jij een juiste keuze kunt maken.

Voordeel 1; geldbesparing

Het grootste voordeel om bijvoorbeeld een iPhone refurbished te kopen, is voor de meeste mensen de geldbesparing ten opzichte van een splinternieuw toestel. Refurbished telefoons worden tegen gereduceerde prijzen aangeboden, omdat ze na gebruik niet meer als “nieuw” bestempeld kunnen worden. Een nieuwe telefoon kost al gauw honderden euro’s, terwijl een gereviseerde variant je juist honderden euro’s kan besparen!

Voordeel 2; beter voor het milieu

Een ander groot voordeel is dat deze telefoons beter zijn voor het milieu. Bij het produceren van een smartphone komen namelijk een hoop giftige stoffen vrij, die slecht zijn voor het milieu. Doordat je kiest voor een gebruikt toestel, hoeft er voor jou geen nieuwe telefoon gemaakt te worden. Hoe groter de vraag naar refurbished, hoe minder aanbod nieuwe telefoons er hoeven te zijn, hoe beter dit is voor het milieu.

Nadeel 1; niet meer als nieuw

Een nadeel van refurbished is dat het toestel niet meer als nieuw is. De telefoon heeft namelijk al een keer een andere eigenaar gehad. Maar gelukkig betekent dat niet dat het toestel niet goed meer is. Refurbished smartphones worden eerst volledig gecontroleerd en onderdelen worden vervangen voordat ze weer opnieuw aan de consument aangeboden worden. Hierdoor zijn ze eigenlijk niet te onderscheiden van nieuwe telefoons.

Nadeel 2; geen garantie 

Natuurlijk worden telefoons eerst gecontroleerd voordat ze opnieuw aangeboden worden op de markt, maar dat geeft natuurlijk geen garantie dat er geen defecten kunnen optreden. De meeste refurbished aanbieders bieden wel maximaal 24 maanden garantie, dus mocht er toch iets aan de hand zijn, kun je het toestel terugsturen. Daarnaast is het natuurlijk zo dat een splinternieuw toestel ook geen garantie heeft dat het toestel niet kapot kan gaan.

Conclusie

Concluderend kunnen we zeggen dat een refurbished telefoon eigenlijk een prima alternatief is als je op zoek bent naar een andere telefoon, maar hier niet de hoofdprijs voor wilt betalen. Naar onze mening wegen de nadelen niet op tegen de voordelen.