Versnel aflossen: slim of niet?

Stel: je hebt genoeg spaargeld. Dat levert nagenoeg niets op en het ziet er niet naar uit dat hier binnenkort verandering in komt. Beleggen vind je te spannend. Ondertussen moet je wel belasting betalen over dat vermogen, ook al krijg je er nauwelijks rente voor. En je hebt ook een hypotheek, waar al je rente over. Misschien is dan wel een goed idee om een deel van je spaargeld te gebruiken voor het versneld aflossen van je hypotheek? 

Is het een goede keus?
Het versneld aflossen van de hypotheek kan voordelig of nadelig zijn. Een adviseur kan je daarover advies geven. Je moet zorgvuldig kijken wat verstandig is in jouw persoonlijke situatie. Voor de één is dat aflossen, voor de ander is dat niet aflossen. Als je bijvoorbeeld een investeringshypotheek heb is dat helemaal niet zo gunstig. Terwijl wanneer je een annuïteiten hypotheek hebt, het juist wel kan lonen. Met hypotheekadviseur kijk je zorgvuldig kijkt naar jouw financiële situatie, dan kán je conclusie zijn dat je spaargeld niets oplevert, dat je er wel belasting over moet betalen en dat je ondertussen rente betaalt over jouw openstaande hypotheek en daarmee geld weggooit. Dat het misschien wel een goed idee is om de hypotheek te verlagen met een deel van je spaargeld. Dat onderzoek de adviseur voor jou. De voordelen van het inzetten van jouw spaarcenten om een aflossing te doen is dat je een lagere hypotheek krijgt waardoor je minder rente betaalt. Ook heb je een lager spaarsaldo waardoor je minder belasting betaalt. 

Financier jouw verbouwing of nieuwe tweede woning
Heb geen spaargeld? Maar wil je wel profiteren van de lage hypotheekrente? Dan is het verhogen van de hypotheek op dit moment extra interessant zijn om jouw verbouwplannen te realiseren of tweede woning te kopen. Wanneer er ruimte is om je hypotheek te verhogen op basis van de waarde van de woning, kan dit nu tegen gunstige rentecondities afgesloten worden. Ook kan dit interessant zijn voor het commercieel vastgoed financieren. Dankzij de overwaarde kan je wellicht tegen een lagere rente de bestaande hypotheek ophogen. Daarna hoef je tegen een gering bedrag nog maar nieuwe hypotheek afsluiten. Een hypotheekadviseur kan jou daarin  adviseren. Hij weet precies welke regelingen er gelden voor jou situatie. Daarnaast kan hij ook aangeven wat wel en niet slim is of waar je rekening mee moet houden. Op die manier kan je het geld het beste besteden. En houd je het meeste ervan over.