Omzetbelasting betalen en BTW berekenen

Omzetbelasting

Wanneer je een eigen bedrijf hebt dan moet je natuurlijk goed je belasting aangeven bij de belasting. Wanneer je dit niet doet kun je aardig in de problemen komen, dit wil je natuurlijk niet. Er zijn echter een aantal regelingen die een beetje vaag kunnen zijn en die voor verwarring kunnen zorgen. Een van deze regelingen is de regel omtrent de btw tarieven in ons land. Als je een ondernemer bent of een eigen bedrijf hebt dan reken je meestal prijzen inclusief btw. Deze btw ontvangsten moet je echter wel aangeven bij de belasting.

Wat is de omzetbelasting nu precies

Er zullen aardig wat mensen en ondernemers zijn die wel eens hebben gehoord van omzetbelasting. Omzetbelasting is een ander woord voor de BTW belasting. Onder BTW verstaan we de inkomsten die de ondernemer vangt boven de standaard prijs, vandaar dat je ook bij de prijs ziet staan of iets inclusief of exclusief btw is. Btw staat voor de belasting toegevoegde waarde. Aangezien het een onderdeel van de inkomsten van jouw onderneming is moet je een deel terugbetalen aan de Belastingdienst.

Voor wie geldt de omzetbelasting

Niet iedereen hoeft deze belasting te betalen. Zo hoef je dus ook niet altijd door de fiscus worden aangewezen als btw-plichtig. Er zijn namelijk een aantal uitzonderingen, deze kun je terugvinden op de website van de Belastingdienst. Ze beoordelen aan de hand van jouw inkomsten uit de onderneming en over je aankopen. Zo kan het zijn dat iemand die deeltijd werkt wel omzetbelasting moet betalen als hij veel bijverdient met andere klusjes. Dit geldt ook voor mensen die veel vast vermogen hebben of in de vastgoed zitten.

Omzetbelasting en btw berekenen

Er zijn verschillende btw tarieven in Nederland. Zo zijn er de 6,9 en 21 % tarieven. Dit maakt het soms lastig om de totaalprijs inclusief en exclusief btw te berekenen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te berekenen. Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan met een rekenmachine. Maar wat veel makkelijker is, is de handige btw berekening op internet. Er zijn meerdere websites die een soort btw calculator. BTW berekenen is dan erg simpel te realiseren. Hier kun je de prijs invoeren met bijbehorend btw tarief, de website berekend dan voor jou de totaalprijs inclusief btw.