Incassokosten berekenen voor bedrijven: wat zijn de opties?

Wanneer bedrijven te maken hebben met openstaande facturen, kan het inschakelen van een incassobureau noodzakelijk zijn. Het incassobureau kan helpen bij het innen van de verschuldigde bedragen, maar daar zijn wel kosten aan verbonden. In dit artikel bespreken we de opties die bedrijven hebben bij het berekenen van de incassokosten.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat incassokosten in Nederland wettelijk zijn geregeld. De wet bepaalt dat incassokosten berekend mogen worden vanaf veertien dagen na het verstrijken van de betalingstermijn van de factuur. De hoogte van de incassokosten is afhankelijk van het bedrag dat openstaat en is vastgesteld in het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten.

Bedrijven hebben in principe drie opties bij het berekenen van de incassokosten. De eerste optie is het zelf berekenen van de kosten volgens de wettelijke normen. Dit kan een complexe en tijdrovende klus zijn, omdat er verschillende tarieven en staffels zijn vastgesteld voor de hoogte van de incassokosten. Bovendien moet er rekening worden gehouden met eventuele afspraken die zijn gemaakt met de debiteur.

Een tweede optie is het uitbesteden van het incassotraject aan een incassobureau. Het incassobureau berekent dan zelf de incassokosten volgens de wettelijke normen en brengt deze in rekening bij de debiteur. Het voordeel hiervan is dat het bedrijf zich kan richten op de core business en het incassobureau de incassoafhandeling volledig uit handen neemt.

Een derde optie is het gebruikmaken van een online incassodienst. Dit is een relatief nieuwe manier van incasseren, waarbij bedrijven online hun openstaande facturen kunnen uploaden. De incassodienst berekent vervolgens automatisch de incassokosten volgens de wettelijke normen en neemt de verdere afhandeling van het incassotraject op zich.

Het voordeel van een online incassodienst is dat het proces snel en efficiƫnt verloopt en dat bedrijven zelf geen kennis hoeven te hebben van de wetgeving rondom incassokosten. Bovendien is het vaak goedkoper dan het inschakelen van een traditioneel incassobureau. Het nadeel is dat er minder persoonlijk contact is en dat bedrijven minder controle hebben over het incassotraject.

Bedrijven die kiezen voor het zelf berekenen van de incassokosten moeten zich goed verdiepen in de wetgeving en de verschillende tarieven en staffels die van toepassing zijn. Bovendien moeten zij rekening houden met eventuele afspraken die zijn gemaakt met de debiteur. Het inschakelen van een incassobureau kan veel werk uit handen nemen, maar brengt wel kosten met zich mee. Bedrijven die snel en efficiƫnt willen incasseren, kunnen gebruikmaken van een online incassodienst.