Hoe werkt printen via wifi?

printen wifi

Het internet maakt het ons steeds makkelijker. Zeker ook op kantoor. Zo zijn er geen kabels meer nodig, ook niet wanneer er geprint moet worden. Dat is ideaal, want als je werkt vanaf een laptop, kun je je bestanden ook gewoon printen! Maar hoe werkt dat printen via wifi eigenlijk? In dit artikel leggen we het je uit.

Een goede printer aanschaffen

Wanneer je nog geen printer hebt waarmee draadloos geprint kan worden, is het zeker aan te raden om zo’n printer te kopen. Kies dan meteen voor een laserprinter in kleur, zodat je de beste kwaliteit print! Ga nooit voor een goedkope versie, want dan weet je nooit zeker of de printer ook echt lang meegaat.

Printen via het bedrijfsnetwerk

Oke, je hebt een printer met wifi. En nu? Je kunt hier dan vaak op twee manieren gebruik van maken. Allereerst kun je ervoor kiezen om te printen via het bedrijfsnetwerk. Hiervoor heb je dus een netwerkprinter nodig en deze moet aangesloten zijn op het bedrijfsnetwerk. Alleen computers die ook toegang hebben tot het bedrijfsnetwerk, kunnen dan printen. Dat zorgt ervoor dat anderen niet bij de bestanden kunnen en ook niet kunnen printen via je bedrijfsnetwerk. Dit is per computer of laptop in te stellen.

Thuis printen via wifi direct

Thuis heb je die beveiliging minder nodig en heb je natuurlijk ook geen bedrijfsnetwerk. Daarom kun je thuis ook gewoon printen via wifi. Dat kan natuurlijk ook als je bedrijf geen bedrijfsnetwerk hebben. Hiervoor heb je een printer nodig met wifi direct. Een printer met wifi direct maakt een eigen netwerk aan waarmee de verbinding tussen computer en printer tot stand gebracht wordt.

Print veilig via wifi

Maar is dat dan wel veilig, via wifi printen zonder bedrijfsnetwerk? Ja, als u zorgt voor een veilige verbinding wel. De meeste wifi printers zijn voorzien van wifi protected setup en WPA2. Op deze manier kunnen er geen ongeautoriseerde verbindingen gemaakt worden.

Geplaatst onder