Hoe maak je wijnglazen het beste schoon?

De meeste wijnglazen worden gemaakt van glas. Maar tegenwoordig kan je online ook redelijk betaalbaar wijnglazen van kristalglas bestellen. We kunnen ons goed voorstellen dat je afvraagt hoe je deze het beste kan schoonhouden. Vooral als het om echt kristalglas gaat wil je er wel voorzichtig mee omgaan. Gelukkig hebben wij een paar tips om je nieuwe glazen mooi te houden.

Wijnglazen met echt lood kristalglas

We maken hier een onderscheid tussen loodkristalglas en Crystalite. Loodkristalglas wordt vandaag de dag bijna niet meer geproduceerd. Het is vrij zeldzaam, duur en niet goed voor de gezondheid. Loodkristalglas mag je nooit in de vaatwasser stoppen. Als je dit wel doet kunnen de glazen dof uitslaan. Dit wil je natuurlijk niet als je net een paar mooie glazen besteld hebt. Vooral niet als er een hoog prijskaartje aan hangt. Helder lood kristalglas moet minimaal 24% lood bevatten. Je mag deze glazen alleen met de hand afwassen.

Loodvrij kristalglas klinkt en ziet er exact hetzelfde uit

Tegenwoordig zijn de glasfabrieken zover dat ze loodvrij kristalglas kunnen maken. Dit wordt ook wel Crystalite genoemd. Toch zijn er wel een paar verschillen. De eerste is dat het minder schadelijk is voor de gezondheid. De tweede is dat het beter bestand is tegen een stootje en in de vaatwasser mag. Ideaal als je een beetje een luie schoonmaker bent. Je kan dan gewoon je glas in de vaatwasser doen. Hou er wel rekening mee dat als je water vrij hard is je wijnglazen gevoelig kunnen zijn voor kalkaanslag.

Hoe was je de wijnglazen netjes af met de hand?

De beste manier om de glazen met de hand af te wassen is letterlijk met de hand. Maak dus geen gebruik van een borstel. Een borstel kan krassen op het glas veroorzaken net als de vaatwasser. Maak een sopje aan met Dreft. Dreft zorgt voor het meest glanzende resultaat voor je wijnglazen. Doe daarna de wijnglazen onderdompelen en zorg ervoor dat ze goed afgedroogd worden met een schone theedoek. Daarna kan je de glazen weer gebruiken.

Kan loodvrij kristalglas echt in de vaatwasser?

Ja loodvrij kristalglas kan in principe echt in de vaatwasser. Let wel goed op dat de wijnglazen geen andere glazen raken. Geef ze voldoende speling en ruimte. Doe ze dus niet in een overvolle vaatwasser. Als je dit wel doet is er een risico op stoten, krassen en zelfs breuk. Zorg er daarna voor dat je het glas na de wasbeurt goed afdroogt, zodat er geen watervlekken in achterblijven. Vooral in combinatie met kalk kan dit voor lelijke kringen zorgen. Daarna kan je weer genieten van je wijnglazen.