Een e-smoker online kopen? Vergeet de e-liquid niet!

Ook de sigaret heeft zijn elektronische versie. Die wordt e-sigaret of e-smoker genoemd. Dat is handig, want dan heb je geen pakje sigaretten en aansteker meer nodig. Dit artikel gaat achtereenvolgens in op wat een e-smoker is, de e-liquid, de damp opties en waar je terecht kunt, als je een e-smoker kopen wilt.

Waaruit bestaat een e-smoker

Een e-smoker kan je in veel vormen krijgen en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Een vloeistof patroon met de e‑liquid, ook e‑vloeistof genoemd. Die patroon is niet alleen voor de  opslag van de vloeistof, maar fungeert bovendien als het mondstuk van de e‑smoker.
  • Om de vloeistof te verdampen, heeft een e-smoker een verwarmingselement, dat de verdamper wordt genoemd. Dat element kan zowel handmatig als automatisch worden geactiveerd. De handmatige versie heeft een knopje. Bij een automatische e‑sigaret activeert de ingezogen lucht het verwarmingselement.
  • Als energiebron is er een batterijtje of USB-stekker.

De e‑vloeistof

Een e-smoker wordt gevuld met een e‑vloeistof, die in de e-smoker wordt verdampt. E-smokers kunnen navulbaar zijn of worden weggegooid nadat de e‑vloeistof is opgebruikt. Een e-smoker roken wordt ook wel dampen genoemd. Je kunt e‑vloeistoffen met verschillende nicotinegehaltes verkrijgen en met vele smaken, zoals van tabak, fruit, snoep, dessert, koffie, chocola, cola, alcohol en veel meer. E‑vloeistoffen hebben veelal de volgende ingrediënten: nicotine, propyleenglycol, smaakstof en plantaardige glycerine. Propyleenglycol veroorzaakt kriebel in je keel. De plantaardige glycerine draagt bij aan de smaak van de e‑vloeistof. Propyleenglycol en plantaardige glycerine gebruikt men ook in de voedingsindustrie. E‑vloeistof is doorgaans te krijgen met diverse gehaltes van nicotine. Dat zijn in milligram per milliliter: 0, 3, 6, 12 en 18. Als er veel nicotine in de e‑vloeistof zit, kan je daar duizelig van worden. Als er weinig nicotine inzit, kan je frequenter gaan roken. Vaak zal het je bedoeling zijn om je het nicotinegehalte geleidelijk af te bouwen.

Damp Opties

Als je een e-sigaret gaat aanschaffen, dien je te letten op de wijze van dampen. Er zijn twee opties:

  • MTL (Mouth To Lung). De ervaring lijkt veel op het roken van een traditionele sigaret. Het zijn vaak kleinere modellen, die gemiddelde dampproductie hebben. Ze zijn geschikt voor rokers die willen overstappen naar dampen
  • DL (Direct to Lung). De e-sigaret produceert dan meer damp en wordt gebruikt door zware rokers

Waar kopen

Als je een e-smoker kopen wilt, dan kan je naar een fysieke winkels gaan die zich specialiseren in de verkoop van e-sigaretten en e-liquids. Maar zoals met zoveel producten worden ze ook in veel webwinkels aangeboden.