Een boeket rozen: het verhaal achter het symbool van de liefde

Rozen zijn al eeuwenlang één van de populairste symbolen van liefde en romantiek. Maar waarom geven we valentijn rozen? Laten we eens kijken naar de geschiedenis achter deze iconische bloem om daarachter te komen.

Rozen worden geassocieerd met liefde en schoonheid

De oude Grieken en Romeinen krijgen de eer rozen voor het eerst te kweken, maar er wordt aangenomen dat rozen al sinds de prehistorie in het wild groeien. In het oude Griekenland werden rozen geassocieerd met Aphrodite, de godin van liefde en schoonheid; in Rome werden ze geassocieerd met Venus, die ook werd geassocieerd met liefde en schoonheid. Aangenomen wordt dat deze associaties ertoe hebben bijgedragen dat rozen een symbool van de liefde zijn geworden.

Symbool van genezing

Rozen werden ook medicinaal gebruikt door zowel de Grieken als de Romeinen. Zij gebruikten rozenblaadjes tegen koorts, spijsverteringsproblemen, hoofdpijn en meer. De Romeinen gebruikten zelfs rozenblaadjes in het badwater tegen angst. Na verloop van tijd werden rozen niet alleen een symbool van liefde, maar ook van genezing.

Trouw aan geliefde of land tonen

In Europa droegen ridders in de Middeleeuwen een tak of bloem (vaak een roos) als onderdeel van hun harnas of kleding om hun trouw aan hun geliefde of land te tonen. Tegen de 15e eeuw werd het geven (of dragen) van een rode roos een geaccepteerde manier om je romantische gevoelens voor een ander uit te drukken. Een traditie die tot in de moderne tijd voortduurt.

De symboliek van de roos is in de loop der tijd geëvolueerd van goden en godinnen in het oude Griekenland tot symbolen van trouw in het middeleeuwse Europa en nu wereldwijd synoniem met liefde, vooral op Valentijnsdag! Maar welke vorm het tegenwoordig ook aanneemt, iemand een roos geven heeft nog steeds dezelfde krachtige connotaties van liefde en schoonheid als eeuwen geleden.

Bron: https://www.bloompost.nl/