De scholen gaan weer beginnen!

De vakanties zijn zo goed als voorbij en de scholen gaan weer van start. Een goede start van het schooljaar is dan ook van optimaal belang. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je de benodigde spullen beschikt en er helemaal klaar voor bent. In deze tekst lees je meer over de benodigdheden en digitalisering.

Wat is digitalisering?

Digitaal onderwijs wordt steeds op meer scholen gebruikt waardoor langzamerhand de boeken zullen verdwijnen. In de toekomst is de kans erg groot dat fysieke boeken helemaal verdwijnen en dit wordt vervangen door digitale leermiddelen. Digitalisering is deftig gezegd het omzetten van analoge informatie in een digitale vorm. Eerst gebeurde dit dan ook allemaal handmatig en nu wordt dit gedaan door een computer. Het voordeel hiervan is dat computers data eenvoudiger en sneller kunnen verwerken als dat mensen kunnen.

Wat zijn de voordelen van digitalisering op school?

De digitalisering is er niet zomaar, het brengt namelijk erg veel voordelen met zich mee. Zo is een voordeel dat leerlingen lessen kunnen krijgen en dit onafhankelijk kan zijn van de locatie. Het is dus mogelijk om vanuit huis toch lessen te volgen. Gelukkig is het voorbij maar in de corona tijd was dit een enorm goede oplossing, zo’n goede oplossing dat deze werkwijze momenteel nog steeds wordt toegepast. Ook wordt de wil om te leren bevorderd wanneer leerlingen gebruik kunnen maken van whiteboards, tablets en laptops. Ook zouden leerlingen productiever te werk kunnen gaan doormiddel van deze digitale leermiddelen. Verder is een enorm groot voordeel ook dat leerlingen niet meer hoeven te sjouwen met zware tassen vol met boeken, ze hebben namelijk enkel een laptop nodig. Ook kun je dan niet meer je boeken vergeten wat natuurlijk ook een groot voordeel is en erg veel frustratie kan wegnemen.

Wat zijn de nadelen van digitalisering?

Hoewel er erg veel efficiënte voordelen zitten aan de digitalisering op school, zitten er helaas ook een aantal nadelen aan. Zo wordt het sociale vlak een stuk minder doordat leerlingen valer de optie krijgen om vanuit huis te werken. Ook kunnen er wat technische storingen plaatsvinden waardoor een educatie bijvoorbeeld tijdelijk buiten werking is. Ook al zal dit niet vaak voorkomen, is het wel frustrerend op de momenten dat dit wel gebeurd. Verder kan het wat lastiger zijn om leerlingen te controleren op afkijken tijdens toetsen en zit er aan een Chromebook voor school wel een prijskaartje.