De geheime online ‘addertjes’ van je (groot)ouders die je niet kent

Oma die per ongeluk op een rare link klikt, of je vader die zijn wachtwoord op een briefje naast zijn computer plakt. Iedereen gebruikt het internet, maar elke generatie doet dat op zijn eigen manier. Laten we eens kijken hoe we samen slimmer kunnen omgaan met het internet!

Boomers: de voorzichtige ontdekkers

Je opa en oma zijn misschien opgegroeid zonder internet, maar ze vinden het nu reuze interessant. Ze zijn vaak wat voorzichtiger online, maar dat is niet altijd genoeg. Soms is het net alsof ze net hun rijbewijs hebben gehaald en nog niet alle verkeersregels kennen. Ze zijn nog niet helemaal bekend met alle trucjes van hackers en trappen daardoor sneller in nepaanbiedingen.

Tip: Help je (groot)ouders met het herkennen van rare mailtjes en nepwebsites. Leg uit dat ze nooit zomaar hun gegevens moeten delen met vreemden online.

Millennials: ‘zogenaamde’ digitale alleskunners (of toch niet?)

Jij en je vrienden zijn opgegroeid met internet, toch? Jullie delen vakantiefoto’s, shoppen online en regelen alles met je smartphone. Je bent praktisch 24/7 online, van scrollen door Instagram tot series kijken op Netflix. Je voelt je thuis in de digitale wereld en nieuwe technologieën zijn voor jou gesneden koek. Maar pas op! Hackers zijn sluwer dan je denkt en maken misbruik van jouw online gewoontes.

Ons brein is geprogrammeerd om energie te besparen, daarom worden we soms een beetje gemakzuchtig, vooral met dingen die we goed kennen. We vergeten dan simpele dingen zoals sterke wachtwoorden en andere veiligheidsmaatregelen. Maar onderschat dit niet, want het kan grote gevolgen hebben voor je digitale veiligheid en privacy.

Tip: Gebruik sterke wachtwoorden en wees voorzichtig met wat je deelt op sociale media. Enne, check die privacy-instellingen eens, dan weet je wie wat van je ziet!

Gen Z: de online natives met een blinde vlek

Voor Gen Z is het internet net zo vanzelfsprekend als ademhalen. Ze zijn opgegroeid met smartphones als verlengstuk van hun arm en kennen elke online trend. Hun digitale wereld is hun tweede natuur. Maar juist omdat ze zo vertrouwd zijn met technologie, onderschatten ze soms de gevaren. Ze zijn zich er niet altijd van bewust dat het internet nog in ontwikkeling is, met alle onvolkomenheden van dien. Soms downloaden ze gedachteloos apps of doen ze mee aan challenges die stiekem hun gegevens oogsten.

Privacy, vooral in relatie tot big data, lijkt voor hen een abstract begrip. Ze zijn opgegroeid in een tijdperk van dataïsme en surveillance kapitalisme, waarin gegevensverzameling de norm is. Dit roept filosofische vragen op waar we de komende jaren steeds meer mee geconfronteerd zullen worden. Niet iedereen uit deze generatie is zich bewust van deze ideologie, het is als de vis die zich niet bewust is van het water waarin hij zwemt, het water waarin hij geboren is.

Tip: Praat met je jongere broertje, zusje of neefje/nichtje over de risico’s van online delen en downloaden. Leer ze kritisch te zijn over wat ze online zien, niet alles is echt!

Conclusie: Samen sterk tegen online boeven

Het maakt niet uit hoe oud je bent, iedereen kan slachtoffer worden van cybercrime. Maar door samen te werken en van elkaar te leren, maken we het die boeven een stuk moeilijker.

Tip: Organiseer een gezellige familieavond over online veiligheid. Deel tips, stel vragen en leer van elkaar. Zo beschermen we elkaar en maken we het internet leuk en veilig voor iedereen.

En wil je echt goed voorbereid zijn? Dan zijn er ook tools zoals EDR (Endpoint Detection and Response) die je kunnen helpen om cyberaanvallen te detecteren en te stoppen. Zo ben je altijd een stapje voor! En jij, hoe zorg jij ervoor dat jouw familie veilig is online?

FAQ

1. Wat is phishing?

Phishing is een soort online oplichting waarbij boeven zich voordoen als iemand die je vertrouwt (bijvoorbeeld je bank) om je gegevens te stelen.

2. Hoe maak ik een sterk wachtwoord? 

Gebruik een mix van hoofdletters, kleine letters, cijfers en gekke tekens. Maak het wachtwoord lekker lang (minstens 12 tekens) en gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor alles.

3. Wat kan ik doen als ik slachtoffer ben geworden van cybercrime? 

Doe altijd aangifte bij de politie en neem contact op met je bank of andere instanties waar het nodig is. Verander direct je wachtwoorden en kijk uit voor rare berichten.