Alleen mobiel internet, kan dat?

Steeds meer apparaten werken alleen via data. Dit betekent dat je er niet mee kunt bellen of sms’en, maar alleen internetten. Populaire voorbeelden zijn laptops, MiFi routers, en tablets. Aangezien je met deze apparaten alleen een internetverbinding kunt creëren, is het ook aangeraden om voor een oplossing te kiezen voor alleen mobiel internet. Hier lees je meer over of dit mogelijk is en hoe dit werkt.

Internet only via een data simkaart

Specifiek voor apparaten die alleen via het internet werken, is er een oplossing ontwikkeld: de data simkaart. Zoals de naam al doet vermoeden, werkt deze via een dataverbinding. Bellen en sms’en is dan ook niet relevant. Het grote voordeel hiervan is dat je dan ook niet betaalt voor belminuten en sms’jes, wat wel het geval is met standaard simkaarten.

Data simkaarten werken via dekkingslanden. Dit betekent dat een simkaart dekking heeft in bepaalde gebieden. Vaak is de dekking wat uitgebreider dan een standaard simkaart. Zo kun je een standaard Nederlandse sim niet buiten de EU gebruiken zonder roamingkosten, maar heeft een gemiddelde data sim wel dekking in meerdere landen buiten de EU.

Ook zijn de tarieven van een data only sim over het algemeen wat goedkoper. Natuurlijk hangt dit wel af van je aansluiting, maar wanneer je bijvoorbeeld een prepaid data simkaart vergelijkt met een standaard prepaid simkaart, zul je merken dat je met de data sim goedkoper uitkomt. Dit geldt bijvoorbeeld voor de prepaid data simkaart van xipoconnect.nl, welke voordelige tarieven heeft in vergelijking met een prepaid sim. Het is altijd aangeraden om datatarieven met elkaar te vergelijken, zodat je goedkoper kunt uitkomen.

Hoewel data only simkaarten vooral voor internet only apparaten zijn ontwikkeld, zijn ze ook gewoon te gebruiken in een smartphone. Houd er dan alleen wel rekening mee dat het niet mogelijk is om te bellen en sms’en, aangezien er geen 06-nummer gekoppeld is. Mobiel internetten kan natuurlijk wel.

Alleen internet: prepaid of abonnement?

Wanneer je een simkaart wilt bestellen, kun je kiezen tussen een prepaid aansluiting, of een abonnement. Dit geldt ook voor oplossingen voor alleen mobiel internet. Waar je het beste voor kunt kiezen, hangt voornamelijk af van hoe je je simkaart wilt gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld geen contract wilt afsluiten en zelf wilt bepalen wanneer je opwaardeert, is prepaid een handige keuze. Wil je dat juist wel of wil je niet zelf hoeven op te waarderen, dan is een abonnement een goede keuze.

In beide gevallen is het aangeraden om eerst verschillende opties met elkaar te vergelijken, zodat je de beste keuze voor jezelf kunt maken.